Validatie Ingenieur – Valerie

Valerie Validatie engineer
05/23/2022

Valerie is Validatie Ingenieur bij ALTEN en in deze testimonial stelt zij zich nader voor en beschrijft zij haar ervaringen. 

“Hallo, mijn naam is Valerie!

Ik ben opgeleid tot industrieel apotheker en 4 jaar in dienst bij ALTEN, waar ik momenteel werkzaam ben als project manager en qualification manager bij een producent van gelatine van farmaceutische kwaliteit voor medische onderzoekers en fabrikanten.

De meeste ALTEN collega’s kennen mij als trainer voor het Project Learning Program en de masterclass, waar ik validatie trainingen geef.”

Wat betekent het om Validatie ingenieur in Life Sciences te zijn?

“Als Validatie ingenieur ben je verantwoordelijk voor jouw eigen validatie projecten. Deze projecten kunnen uit alle verschillende hoeken van een productieplant komen:

  • Software
  • Packaging
  • Products
  • Equipment

Validaties zijn records of proof dat een systeem/proces getest is en bewezen heeft dat het zijn functies uitvoert op een correcte manier. Validatie is de laatste horde voor een systeem of proces om vrijgegeven te worden naar productie. Jij draagt dus de verantwoordelijkheid om een systeem of proces juist te valideren zodat productie dit correct kan gebruiken.”

Welke kwaliteiten heb je nodig voor deze rol?

  • “Probleemoplossend vermogen: als de validatie van een proces, toestel, software, … start, is er reeds een lange periode van onderzoek en engineering vooraf gegaan. Dit betekent echter niet dat er geen problemen naar boven kunnen komen tijdens de validatie. Integendeel, validatie is er om de laatste zwakke punten bloot te leggen en om met zekerheid te kunnen aantonen dat na validatie alles werkt zoals het hoort. Daarom is een probleemoplossend vermogen heel belangrijk.
  • Flexibiliteit: als validatie ingenieur zal je met situaties te maken krijgen waar jij met diverse andere diensten moet communiceren. Het is belangrijk dat je je flexibel kan opstellen tov andere diensten, collega’s etc. Dit hoort bij het validatiewerk.
  • Organisatorisch sterk: een goed georganiseerde aanpak is nodig om je projecten correct op te volgen.
  • Teamgeest: in team kunnen werken is een must.”

Hoe ziet een gemiddelde dag van een  Validatie ingenieur eruit?

“Wanneer je met verschillende validatie projecten bezig bent, zien je dagen er meestal uit als een mix van bureauwerk en hands-on werk. Je plant je testen in waarna je protocollen en werkinstructies voor het ene project kunt schrijven, ondertussen ben je bezig met andere testen in productie voor een ander project. Daarna kun je een meeting hebben met QA over deviaties die je hebt gezien of opmerkingen op je documentatie en je gaat snel nog eens langs bij het QC labo om je stalen binnen te brengen voor analyse voor je je dag afsluit.

Zoals je ziet, zit je niet stil gedurende de dag. Je ontmoet veel collega’s van andere diensten en bent ook van hun feedback afhankelijk.”

Wat vind je leuk aan deze rol?

“Validatie is een poel van vaardigheden, kennis en ervaringen die je je op een heel snel tempo eigen kunt maken. De rol is veelzijdig aangezien je zowel documentatie als praktisch werk kunt combineren. De rol is ook uitdagend, je zal tegen problemen aanlopen die niemand voordien had opgemerkt en waarvoor je plots met engineering samenzit om mogelijk root causes aan te kaarten. Je hebt kleinere en grotere projecten (van een oventje tot een volledig gebouw), veel afwisseling tussen onderwerpen en je leert zoveel mensen en diensten kennen waardoor je op korte tijd de volledige plant op je duimpje kent.

Wat ik vooral leuk vind aan de rol is dat je alles kunt leren on the job. Validatie ingenieurs onder elkaar helpen kennis doorgeven aan de jongere generaties. Het is een constante flow van kennis. Vooral technisch ben ik bijvoorbeeld hard gegroeid.”

Hoe kun jij jouw kennis en ervaring vergroten bij ALTEN?

“ALTEN heeft een enorm netwerk waar je gebruik van kunt maken voor je projecten. ALTEN zet er ook hard op in om de ervaring tussen consultants te verspreiden (bijvoorbeeld door trainingen aan te bieden en knowledge sharing sessions in te lassen). Ikzelf zet mij in om trainingen te geven en woon er zelf graag bij om verder bij te leren en het werk dat ik aflever bij de klanten nog te verbeteren.”

Wat vind je leuk aan het werken bij ALTEN?

“ALTEN geeft je mogelijkheden om te groeien en jezelf te blijven in the process. De eerste push wordt gegeven en jij stippelt de koers uit.  Ook de collegialiteit bij ALTEN is iets waar we trots op mogen zijn. Een heel netwerk aan (hulpvaardige!) ’Business Managers en collega’s helpen je verder vooruit. Dat voel je doorheen de jaren.”

Hoe ziet jouw toekomstige carrière eruit?

“Mijn toekomstige carrière zal zich verder in de farma wereld blijven afspelen (een apotheker blijft een apotheker 😃). Aangezien ik nu meer met project management bezig ben en dit mij volledig ligt, zal het deze kant uitgaan.”

Waarom zou iemand, volgens jou, op deze vacature moeten solliciteren?

“Neem deze opportuniteit met beide handen aan. Het is een uitstekende stepping stone om in de lifesciences te groeien, sneller dan je denkt.

 

> > > Bent u enthousiast geworden en heeft u ook interesse in een job als Validatie Ingenieur? Klik dan hier!

Share

You may also like