Validatie Ingenieur – Margot

Validatie ingenieur Margot
09/06/2022

In deze testimonial stelt Margot zich voor en beschrijft zij haar ervaringen als validatie ingenieur bij ALTEN.

Mijn naam is Margot Geirnaert, ik ben 25 jaar en kom uit Gent. Naast mijn werk ben ik vrij actief op de turnvloer zowel al gymnast als trainster. En iedere winter ben ik minstens 1 keer te vinden op een skipiste.

Ik ben afgestuurd als Industrieel ingenieur Biochemie en Biotechnologie aan de Universiteit van Gent. Na mijn studie ben ik begonnen bij de Life sciences divisie van ALTEN en heb ik deelgenomen aan de masterclass. Na deze masterclass en 6 weken stage ben ik gestart als validatie ingenieur bij één van de farmaceutische klanten van ALTEN in Puurs. Deze functie heb ik 2,5 jaar gedaan en nadien ben ik aan de slag gegaan als Project en validatie ingenieur bij een biotechnologische klant in het Gentse. Hier heb ik mijn kennis verder kunnen uitbreiden door de bredere projectscope.  Na de afronding van mijn project, ben ik overgeschakeld naar een klant die voornamelijk sterilisatiediensten aanbiedt en gelocaliseerd is in West-Vlaanderen. Ik heb de mooie kans gekregen om voor deze klant als Project Manager op te starten, wat tot op de dag van vandaag nog steeds mijn rol is.

Wat betekent het om Validation Engineer in Life Sciences te zijn?

Validatie is een belangrijk onderdeel van het kwaliteitssysteem binnen life sciences, om de productkwaliteit en veiligheid van de patiënt te allen tijden te kunnen garanderen.

De taak van een validation engineer is zeer uitgebreid. Als validation engineer ben je verantwoordelijk voor de verschillende processen die aanbod kunnen komen in de life sciences. Dit kan gaan over meetapparatuur, zoals een weegschaal alsook de reactoren en afvullijnen. Elke proces moet gereguleerd en gevalideerd worden zodat er geen afwijkingen kunnen ontstaan. Je zorgt ervoor dat alle systemen correct en efficiënt werken om producten van hoge kwaliteit te produceren. Je onderzoekt ook de oorzaken van storingen en niet-conformiteiten van de apparatuur/instrumenten en productieprocessen. Je werkt een plan uit en voert testen en kalibraties uit  zodat deze terug perfect kunnen gebruikt worden in de productie-omgeving. Naast het uitvoeren van de testen is documentatie minstens even belangrijk. Deze documentatie beschrijft de uitgevoerde testen met de resultaten. Alles wordt zeer zorgvuldig genoteerd zodat iedere test, resultaat, wijziging of beslissing op ieder moment kan worden getraceerd.

Welke kwaliteiten heb je nodig voor deze rol?

  • Sterke affiniteit voor het documenteren van processen met een goede aandacht voor detail
  • Analytische en probleemoplossend denker
  • Een echte teamplayer met goede communicatie vaardigheden
  • Wiskundig onderlegd
  • Computervaardigheden zoals Office, Autocad zijn een pluspunt
  • Sterk in tijdmanagement
  • Initiatiefnemer en een zelfstandige werker die weet van aanpakken

Hoe ziet een gemiddelde dag van een Validation Engineer eruit?

Als validation engineer ben je baas van jouw eigen planning, wat ook een zeer grote verantwoordelijkheid met zich meeneemt. Met oog op je deadlines plan je alles zelf in zodat er zeker niets over het hoofd wordt gezien. Soms zit je dagenlang in productietesten uit te voeren en soms zijn er dagen die toegewijd zijn aan documentatie. Je kunt zelf voor afwisseling zorgen, maar doordat je vaak afhankelijk bent van andere diensten (kalibratie, engineering, productie..) kun je jouw dag nooit 100% voorspellen en wordt er van jou verwacht dat je hier snel op kunt anticiperen.

Wat vind je leuk aan deze rol?

De grote zelfstandigheid en de variërende job zijn zeker grote pluspunten. Vaak ben je verantwoordelijk voor verschillende projecten (kan ook één groot project zijn) en kun je jouw eigen inbreng geven. Zo kun je zelf een testcase opstellen en uitvoeren.

Hoe kun jij jouw kennis en ervaring vergroten bij ALTEN?

ALTEN heeft een zeer ruim aanbod aan trainingen. Afhankelijk van je noden in je project wordt er samen met je manager een trainingsprofiel opgesteld met trainingen die je gedurende het jaar kunt volgen. Ook heb je een nauw contact met je andere ALTEN collega’s die je altijd met raad en daad bijstaan en zo bijdragen aan het verruimen van je kennis.

Wat vind je leuk aan het werken bij ALTEN?

Binnen ALTEN heb ik intensief contact met mijn manager die me nauw opvolgt en waar ik ieder moment bij te rade kan. ALTEN begeleidt je tijdens al je projecten en is een luisterend oor. ALTEN zorgt ervoor dat iedere consultant zich goed voelt op zijn/haar project. Dit doen ze door opvolging en een project te matchen bij de voorkeuren van de consultant. Ook bij het veranderen van een project staan ze steeds open voor de wensen van de consultant.

Hoe ziet jouw toekomstige carrière eruit?

Momenteel wil ik heel graag mijn project als Project Manager afronden en hoop nadien opnieuw een uitdagend project te krijgen.

Waarom zou iemand, volgens jou, op deze vacature moeten solliciteren?

Als validation engineer kom je in aanraking met de verschillen takken binnen de life sience. Je leert alle processen kennen en hebt een nauwe samenwerking met productie. Je krijgt veel inspraak en mag eigen initiatief nemen. Validatie is zowel een uitvoerende als administratieve functie die voor voldoende afwisseling zorgt. Kort gezegd: bij validatie leer je alles kennen en werk je een project af van begin tot einde.

 

> > > Bent u enthousiast geworden en heeft u ook interesse in een job als Validatie Ingenieur? Klik dan hier!

> > > Ontdek de getuigenissen van Valerie en Elyn, eveneens validatie ingenieurs bij ALTEN.

Share

You may also like