Talent@ALTEN: Elisa

Talent@ALTEN
12/03/2020

Elisa: Onze recruiter op pelgrimtocht

We zijn in gesprek met Elisa, onze sprankelende collega, van oorsprong Italiaanse, die sinds mei 2018 bij ALTEN België werkt op de Internationale Divisie als Recruiter voor interne en managementposities. Ze spreekt uiteraard vloeiend Italiaans, maar ook Frans en inmiddels een beetje Nederlands.

Waar de meeste mensen er tijdens hun vakantie er de voorkeur aan geven om zich alleen in te spannen voor het hoognodige, besloot Elisa om ruim 300 kilometer te gaan wandelen en op bedevaart te gaan.

“Ik wilde de Santiago de Compostella hike al langer doen en heb er regelmatig over gesproken met mijn vrienden in Italië en Brussel. Het is een mooi moment om na te denken over jezelf en jouw toekomst, zeker tijdens een transitie, zoals na het afronden van je studie of de overgang naar een andere baan. In juni 2019 was voor mij het goede moment, omdat mijn vriendin net haar studie had afgerond.”

De Camino de Santiago (de weg van St. James) is een groot netwerk van oude pelgrimsroutes die zich door heel Europa bevinden en samenkomen bij het graf van St. James (Santiago in het Spaans) in Santiago de Compostella in het noordwesten van Spanje. Elisa heeft juist deze hike uitgekozen, omdat het fysiek niet heel erg zwaar is en je deze met een normale conditie prima kunt volbrengen.

“Eigenlijk wilde ik de trail alleen doen, maar mijn familie vond dit geen goed idee. Daarom heb ik het uiteindelijk met een vriendin gedaan en hebben we de Franse trail gevolgd, waarbij we 320 kilometer hebben gelopen in 12 dagen. Onze reis begon in León (Castilië).

In juni zijn de temperaturen al vrij hoog en is het meestal zonnig, daarom startten we rond 6 uur in de ochtend met lopen, zodat we kort na de middag op onze bestemming aankwamen. Dat gaf ons ook voldoende tijd om onze kleren te wassen, te relaxen en gezellige avonden door te brengen met andere pelgrims. Helaas was het weer niet altijd goed en hebben zelfs één gehele dag in de regen heuvelopwaarts. Dat was een lastige dag. Maar het was vooral zonnig en soms een beetje bewolkt. We hebben enorm genoten van het landschap, de natuur is prachtig. Daarnaast is het heel erg leuk om de verschillende dorpjes te zien en met de lokale bevolking kennis te maken. Sommige dorpjes waren zo klein, dat er soms meers pelgrims verbleven dan oorspronkelijke bewoners. Zij boden drankjes aan en lokale specialiteiten. Ook is het erg leuk om andere pelgrims te ontmoeten.

We zijn met z’n tweeën aan de hike begonnen, maar we hebben al snel mensen ontmoet, die we in Santiago weer tegenkwamen. Dat was een leuk toeval, zeker omdat er dagelijks ongeveer 500 pelgrims arriveren op de eindbestemming. Na een aantal dagen samen te hebben gelopen, sloten we al snel aan bij een groep andere wandelaars en sommige daarvan zijn vrienden geworden. Daarmee heb ik nog steeds contact, zij komen overal vandaan, uit Spanje, de Verenigde staten, België en meer.

Tips die ik kan meegeven aan toekomstige pelgrims: reis licht, want je moet je rugzak de hele dag bij je dragen. Mijn tweede tip is om alleen te gaan, aangezien je dan gemakkelijker kennismaakt met anderen. Daarnaast is het goed om niets van tevoren te plannen, zodat je langer op interessante plaatsen kunt blijven die je van tevoren niet had vermoed. Je zult dan zeker plaatsen ontdekken die niet in de gids staan en erg leuk zijn om te verblijven.”

De trail zelf is voorzien van signs (gele pijlen), die ze laat zien op haar armband die ze draagt. Dus het is niet moeilijk om de trail te lopen. Op de startdag ontvang je een ‘compostela’ een document waarop je stempels kunt verzamelen van de stops, zodat je precies weet hoeveel kilometer je hebt afgelegd. Er is maar 1 weg dus verdwalen kun je niet. Wel zijn er meerde routes die variëren in lengte, waarbij 766 km de langste afstand is.

Elisa: “Het lopen van de Santiago de Compostella was echt verfrissend voor mij. Ik had tijd om na te denken over mijn leven: waar ben ik, waar wil ik heen? Net als in mijn werk moet je, om het pad te kunnen bewandelen, openstaan, dinasiteit instellen en perservistisch zijn. Mijn volgende route zal er een zijn in Italië, die wat korter is (van Bologna naar Rome) of een andere Compostella, bijvoorbeeld uit Portugal. Maar deze keer zal ik het alleen doen. Mijn ouders weten dit nog niet… maar het zal over een paar jaar zijn. Ik kijk terug op een geweldige tijd, het was echt leuk!”

Share