Talent@ALTEN: Martin - ALTEN Belgium

Talent@ALTEN: Martin

talent-alten-martin
,

Martin, voormalig Frans bokskampioen in België

Onze collega Martin, Talent Development Partner, was in 2019 de Belgische Franse amateurbokskampioen. Hij vertelt ons over dit geweldige jaar.

Vechtsporten en vechtsporten
Op 18-jarige leeftijd is Martin geïnteresseerd in vechtsporten en meer in het bijzonder in het moderne Jiu Jitsu, hij traint twee keer per week tot de dag dat hij wordt geadviseerd om het Engelse boksen op te pakken. Martin is begonnen met trainen terwijl hij verder gaat met Jiu Jitsu, waarbij hij lessen verzamelt: “Ik had meer dan 5 trainingen per week, maar stap voor stap realiseerde ik me dat ik de voorkeur geef aan boksen. Ik ben gestopt met Jiu Jitsu om me te concentreren op het boksen. Ik hield van de waarden: respect voor anderen, zichzelf overtreffen. Boksen was een manier om tegen de muur te worden gezet, om zelfcontrole te ontwikkelen, om stress te beheersen”.
Martin benadrukt ook het nut van boksen in zijn dagelijks leven: “Ik ben begonnen met boksen om een sport te hebben die nuttig zou kunnen zijn in het dagelijks leven, die me in staat stelt om mijn zelfvertrouwen te verbeteren, om me zekerder te voelen”.

Student om te coachen
“Ik heb ook Engelse bokslessen gevolgd aan de ULB, waar ik heb gestudeerd. Op een dag merkte mijn leraar me op en vroeg me of ik coach wilde worden in zijn club. Zijn club was een jonge ASLB die het boksen bij vrouwen wil promoten, een club voor mensen die willen genieten van de voordelen van het boksen zonder de gevechten, dus zonder de kneuzingen. Ik heb met plezier ja gezegd, en vandaag ben ik al vier jaar lerares!”
Ondertussen probeert Martin, nieuwsgierig om andere praktijken te ontdekken, het Franse boksen te oefenen met zowel de vuisten als de benen. Dan richt hij zich op het Franse boksen zonder te willen wedijveren “Ik was nog te jong, ik ging liever op stap om te genieten van een leuke tijd met mijn vrienden”. Maar tijdens zijn laatste jaar als Meester voelde hij de behoefte om zichzelf uit te dagen “Ik daagde mezelf uit om de Franse bokskampioen van België te worden. Elk jaar wordt er een toernooi georganiseerd door de Ligue Francophone Belge de Savate en in 2019 heb ik het initiatief genomen om, met de steun van mijn coach, deel te nemen. Toen is het allemaal begonnen. Ik ging van vier trainingen per week naar zes of zeven, het is simpel, ik trainde bijna elke dag. Het was intens maar echt cool.” Martin werd geregistreerd in de vedergewicht categorie, minder dan 56kg.

Combinatie van studie en concurrentie
Tijdens zijn wedstrijd werkte Martin ook aan een andere doelstelling: zijn afstudeerscriptie in Human Resources Management “mijn deadline was drie dagen na mijn gevecht. Een echte voorbereiding hielp me om de twee te combineren, ik denk dat ik het ruim van tevoren heb gedaan. Ik had mijn schema’s tot op de minuut georganiseerd, van het opstaan tot het slapengaan. Het was natuurlijk erg stressvol, maar ik mediteerde veel, deed ademhalingsoefeningen, wat me aanzienlijk hielp”.

In de ring
“Je komt in de ring en ze kondigen je naam aan, het is behoorlijk spectaculair.” Martin herinnert zich de extreme sensaties van zijn gevecht: “Je staat in de ring, mensen schreeuwen om je heen, maar uiteindelijk hoor je niets, je negeert alles. Dan begint het en is het één op één. Het is een echt overtreffen van jezelf, het is alsof je tegenover jezelf staat. Ondanks dit individualisme heb ik me nog nooit zo omringd gevoeld. Ik heb echte steun gehad, vooral mentale steun, en dat speelt een grote rol in mijn succes.”
“De wedstrijd duurt 6 minuten, als je het zo zegt lijkt het erg snel, maar in de ring was het de langste en meest extreme 6 minuten. “Martin heeft niet gewonnen door KO, het werd gespeeld met de vuisten. Hij won het gevecht met de mening van twee van de drie juryleden. Het was ‘strak’ zoals hij zegt.
“Het is een prestatie, het is een mooie beloning voor al die jaren boksen. En toen kreeg ik 17 voor mijn scriptie! Het was geweldig! »

Talentontwikkelingspartner bij ALTEN Belgium
“Ik bekleed de functie van Talent Development Partner bij ALTEN Belgium, ik volg de consultants in hun carrière en als sportcoach begeleid ik graag mensen. Het menselijke element is voor mij net zo belangrijk in mijn werk als in het boksen. Mijn sport brengt me rust, helpt me om mijn stress te beheersen, maar bovenal brengt boksen me discipline. Het helpt me dagelijks in mijn organisatie, om mijn schema’s te beheren, en het stelt me ook in staat om voortdurend naar oplossingen te zoeken, te handelen en te reageren”.

Vandaag heeft Martin een rustiger levensritme gevonden, hij zet zijn training drie keer per week voort en coacht zijn studenten elke vrijdagavond. Als ik hem om zijn laatste woord vraag, antwoordt Martin: “Ik ben klaar om dit avontuur in 2021 opnieuw te beginnen! Vanaf september ga ik weer trainen om de Belgische kampioenstitel van 2021 op te eisen. »