Project@ALTEN: Sandy Lab Wetenschapper op UCB’s COVID-19 testplatform

project-alten-covid
17/06/2020

Sandy, Life Sciences Consultant bij ALTEN Belgium sinds drie jaar, vertelt ons over haar bijdrage in deze ‘strijd’ tegen de COVID-19. Na te hebben gewerkt op de afdeling reglementaire bio-analyse bij het biofarmaceutisch bedrijf UCB, heeft ze zich afgelopen mei aangesloten bij hun COVID-19 task force.

“UCB heeft een testplatform voor COVID-19 opgericht op verzoek van de federale overheid met de hulp van farmaceutische partners, zoals GSK en Janssen en academische partners. Zo hebben we mensen van de Vrije Universiteit van Brussel (VUB) en de Katholieke Universiteit Leuven die ons helpen met het platform. Het protocol werd ook ontwikkeld door de Université de Liège! Het is een echte samenwerking tussen het bedrijfsleven en de academische wereld.

Als Lab Wetenschapper op dit platform, handel ik in de laatste fase van het proces genaamd quantitative Polymerase Chain Reaction (qPCR). Met PCR versterken we het RNA van het virus, waardoor het kan worden gedetecteerd en geanalyseerd tegen referentiegenen. Mijn werk begint zodra de stappen van virusinactivatie en RNA-extractie zijn voltooid.
Momenteel werken er drie teams aan dit project, die ieder bestaan uit 20 personen. De teamleden komen uit verschillende afdelingen binnen het bedrijf (productie, R&D, Faciliteiten, IT, etc.). Elk team is twee dagen per week aanwezig. We verdelen onze werktijd evenredig tussen het COVID-19 testplatform en onze dagelijkse activiteiten binnen onze respectievelijke afdelingen.

Ik vind deze ervaring zeer bevredigend. Ik heb me nog nooit zo dicht bij de patiënten gevoeld en nuttig. Achter elk monster zit een persoon die wacht op de uitslag of hij/zij positief is of niet voor COVID-19. Ik werk meestal in R&D aan fases ver van de introductie van het medicijn waar ik met niet zo naverwant voel met de patiënt. Een ander interessant aspect van dit project is het werken in een multidisciplinair team. Ik heb ook veel bewondering voor de snelheid waarmee het testlaboratorium is opgezet en de accreditatie is verkregen: in slechts twee weken tijd!

UCB werkt ook aan de automatisering van bepaalde stappen in de procedure om de testcapaciteit te vergroten. Bovendien worden in het platformgebouw beschermende vizieren geproduceerd voor eerstelijnsgezondheidswerkers. UCB draagt op verschillende manieren bij aan deze strijd tegen COVID-19 en ik ben er trots op hieraan bij te dragen als een consultant van ALTEN.”

Sandy

Share

Dit vind je misschien ook leuk