Validatie Ingenieur - Elyn - ALTEN Belgium

Validatie Ingenieur – Elyn

Elyn Validatie engineer

Elyn is Validatie Ingenieur bij ALTEN en in deze testimonial stelt zij zich nader voor en beschrijft zij haar ervaringen. 

“Mijn naam is Elyn Meert en ik werk nu 3 jaar als Life Science consultant voor Alten in België. Ik studeerde in 2015 af als Bio-Ingenieur (Medische Biotechnologie: cel- en gentechnologie) aan de Vrije Universiteit Brussel en voegde daar in 2016 ook een Master in het management aan toe.  Als pas afgestudeerde Bio-Ingenieur had ik wel veel geleerd over immunologie en biotechnologie, maar had ik eigenlijk geen goed beeld over de verschillende job mogelijkheden die de Life Science sector te bieden heeft. Ik ging van start als Quality Assurance release engineer bij Pfizer. Na enkele jaren wilde ik graag ontdekken welke andere functies en bedrijven een goede fit konden zijn voor mij. Zo ontdekte ik Alten in België en al snel kon ik aan mijn eerste project als Life Science consultant beginnen. Ik startte als Senior QA associate en kon zo mijn reeds vergaarde kennis rond quality assurance nu toepassen in een start-up omgeving waar RNA-based immunotherapie ontwikkeld werd voor klinische trials. In 2020 wilde ik een nieuwe uitdaging aangaan door over te stappen van mijn reeds vertrouwde QA kennis naar een nieuwe functie: validatie! Zo kwam ik terecht bij mijn huidige project: Validation Engineer.”

Wat betekent het om Validation Engineer in Life Sciences te zijn?

“In de sector van de geneesmiddelen productie is het belangrijk dat we kwalitatieve en veilige producten kunnen afleveren aan onze patiënten. Daarom moeten we ervoor zorgen dat we kunnen aantonen dat we onze productieprocessen, van de raw materials tot de verpakte producten, goed onder controle hebben. Dit doen we door de processen of materialen te kwalificeren. Een validatie ingenieur heeft dan de taak om in een validatie protocol te bepalen welke testen nodig zijn om tot een gekwalificeerd materiaal of proces te komen. Vervolgens zal je de kwalificatie verder uitvoeren en op basis van de resultaten bepalen of de validatie geslaagd is of niet. Daarnaast moet een validatie ingenieur bij mogelijke wijzigingen aan materialen of processen bepalen of hiervoor nieuwe validatie activiteiten nodig zijn of niet.”

Welke kwaliteiten heb je nodig voor deze rol?

“Als validatie ingenieur ben je voornamelijk een projectmanager. Om een kwalificatie succesvol af te ronden moet je met veel verschillende departementen samenwerken. Daarom is het in mijn ogen ook belangrijk dat je als validatie ingenieur een team player bent met goede communicatievaardigheden. Veel kwalificaties zijn natuurlijk gebonden aan een deadline waardoor goede timemanagement skills zeker ook een must zijn. Om te kunnen inschatten of bepaalde wijzingen een impact hebben op de kwalificatie van een product of proces heb je natuurlijk ook een wetenschappelijke/technische achtergrond nodig. Ten slotte moet je als validatie ingenieur ook flexibel zijn aangezien je nauw samenwerkt met een dynamische productie en labo omgeving.”

Hoe ziet een gemiddelde dag van een Validation Engineer eruit?

“Voor een Validatie Ingenieur is er in mijn ogen geen standaard dagindeling. Sommige dagen moet er voornamelijk nagedacht en geschreven worden om bijvoorbeeld validatie protocollen op te stellen. Op andere dagen moeten er testen opgestart worden in een labo omgeving en soms kun je mij eerder terugvinden in de productie omgeving voor testen op de afvulmachines. Het schrijven van protocollen en rapporten wordt mooi afgewisseld met het opvolgen van testen en praktisch werk, wat zorgt voor een goede balans voor de verschillende taken.”

Wat vind je leuk aan deze rol?

“Als Validatie Ingenieur vind ik de afwisseling in mijn job heel leuk. Elk project is anders en door elk project leer je weer iets nieuws. Dit zorgt ervoor dat de job steeds uitdagend blijft. Daarnaast vind ik de afwisseling tussen praktisch werk, administratief werk en meetings ook zeer aangenaam.”

Hoe kun jij jouw kennis en ervaring vergroten bij ALTEN?

“Toen ik gestart ben als validatie ingenieur merkte ik al snel dat ik goede projectmanagement skills zou nodig hebben om een goed overzicht te kunnen behouden over alle verschillende validatie projecten en hun verschillende deadlines. Hierdoor kreeg ik van ALTEN de kans om een cursus projectmanagement te volgen om mij hierbij te helpen. Als consultant kun je steeds in overleg gaan met je business manager indien je er nood aan hebt om bepaalde skills in het kader van je project verder te ontwikkelen. Daarnaast kun je met vragen of voor advies ook steeds terecht bij je medeconsultants die je leert kennen op je project of tijdens één van de verschillende ALTEN events.

Naast mijn job als validatie ingenieur merkte ik dat ik het leuk vind om mijn vergaarde kennis rond Quality Assurance en Validatie te delen met nieuwe consultants. Daarom gaf ALTEN me de kans om mezelf te ontwikkelen als trainer voor de Master Classes voor nieuwe consultants.”

Wat vind je leuk aan het werken bij ALTEN?

“Als consultant voor ALTEN heb ik mij altijd zeer welkom en begrepen gevoeld. Bij het zoeken naar een project kun je je eigen mening en voorkeuren steeds naar voor brengen. Tijdens de gesprekken met Business Managers denken zij ook mee na over lange termijn doelen of skills die je nog verder wilt ontwikkelen. Op die manier ondersteunen ze je steeds in uitstippelen van een carrièrepad dat afgestemd is op jouw wensen. Daarnaast ben je bij ALTEN zeker geen nummertje. Er is persoonlijke begeleiding en er wordt tijd genomen om elkaar te leren kennen (ook tijdens de moeilijke corona tijden). Voor de corona periode werden er frequent after work acitiviteiten georganiseerd. Hoewel ik op mijn eerste project de enige consultant vanuit ALTEN was, was ik steeds welkom op de after work acitiviteiten van ALTEN collega’s op andere projecten in de buurt. Op mijn huidige project werken veel ALTEN collega’s. Daarom hebben we ook een site leader; een ALTEN collega die alle ALTEN consultants bij deze opdrachtgever met elkaar verbindt en leuke activiteiten organiseert. Zo hielden we onlangs een ALTEN ontbijt en zal een after work drink ongetwijfeld ook niet lang meer op zich laten wachten. Zo heb je naast je collega’s op het project ook een heleboel ALTEN collega’s!”

Hoe ziet jouw toekomstige carrière eruit?

“Voorlopig heeft mijn job als Validatie Ingenieur nog meer dan genoeg uitdagingen in petto voor mij, dus ik ben daar momenteel zeker nog niet klaar mee! Op langere termijn zou het mooi zijn om een expert functie te kunnen uitbouwen in bijvoorbeeld validatie of quality assurance om bij de Technical Department van ALTEN te vervoegen. Deze afdeling richt zich binnen ALTEN op project coordinatie en offertes.”

Waarom zou iemand, volgens jou, op deze vacature moeten solliciteren?

“Wanneer je, net als ikzelf destijds, als starter nog geen idee hebt van de verschillende functies binnen de life science sector dan kan ALTEN je als consultant hierin begeleiden en je wegwijs maken. Wanneer je op zoek bent naar een project dat veel afwisseling biedt, waarin je veel kunt leren en waarbij je met veel verschillende departementen kunt samenwerken, dan is een functie als validatie ingenieur misschien wel iets voor jou! Daarnaast kom je bij ALTEN ook terecht in een hele toffe groep consultants, waar je een goeie begeleiding krijgt en waar er ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling én voor de nodige sociale activiteiten!”

Bent u enthousiast geworden en heeft u ook interesse in een job als Validatie Ingenieur? Klik dan hier